Hur ska man förvalta sitt kapital

Detta inlägg avviker lite från bloggens ämne men berörändå något jag tycker är mycket intressant. Det handlar alltså om kapitalförvaltning. För lite mer än ett år sedan startade jag en s.k. kapitalförsäkring genom Avanza och gav mig på nytt in i aktiesvängen. Tidigare har jag haft aktier på vanlig depå hos Handelsbanken, men nu var det alltså dag att göra sig några skattereducerade klipp. Jag satsade bl.a. en slant i Blackpearl Resources som är ett kanadensiskt oljebolag. Jag gick in på kursen 14,30 och nu står aktien i 47 kr, vilket är en fin ökning på ett år. Att det blev just detta bolag beror mycket på att min bror just nu är riktigt påläst om oljeindustrin och hans pluggande har minst sagt gett resultat.

Jag tycker att aktier är en mycket bra  form av kapitalförvaltning. Det skall dock göras med försiktighet och riskmedvetenhet. Att förvalta sitt kapital handlar inte bara om att skydda det från värdeminskning, utan även om att låta kapitalet jobba för att skapa ännu mer värde. Man bör sprida sitt sparande mellan både hög- och lågriskbolag samtidigt som man alltid har en del av sparandet på ett säkert ställe, t.ex. räntebärande värdepapper eller ett sparkonto med schysst ränta. Vilkenn fördelning man har mellan hör och låg risk beror helt och hållet på hur påläst man väljer att vara. Med mer kunskap ökar chanserna att även en högriskplacering blir relativt säker.

Jag vill helt klart lära mig mer om aktiemarknaden men det konkurrerar om tiden med min starka vilja att lära mig mer om SEO och webbutveckling. jag måste ju få tummen ut och ta tag i .NET-studierna någon gång.

5 kommentarer

  1. Aktiehandel kan absolut vara ett bra sätt att tjäna pengar, men man bör komma ihåg att om man ska tjäna stora pengar så krävs det dels ett stort kapital att investera, samt rätt mycket jobb att hålla koll på marknaden och både köpa och sälja i rätt tid.

    Visst, man kan investera tio tusen kronor i Telia och hoppas att pengarna växer snabbare än på banken, men ska du göra riktiga klipp handlar det ofta om att äga aktierna mycket kortare tid än så.

    1. Så sant. Man får vad man förtjänar helt enkelt. Ju mer man investerar detso lättare är det att “tjäna” 40 000 kr på en månad. Det är iofs också lättare att förlora 40 000 kr per månad än om man investerar mindre belopp. För min del är tiden (och tillräckligt stort kapital) den kritiska faktorn. Man måste kunna avsätta några timmar per dag. Annars kan man som sagt dunka in en hundratusing i några stabila bolag och hoppas på att dubbla bankens ränta.

  2. Aktiemarknaden är egentingen ett ganska intressant ämne. Om man har tillräckligt mycket kunskap kan man nog tjäna massor med pengar. Såklart finns det ju även risker som du säger men man måste också våga satsa för att kunna tjäna på det.

    Jag är inte alls speciellt insatt i detta men det är något som hade varit kul att ha mer kunskap om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *