Gör din blogg populär

Det finns säkert många svenska bloggar som skulle kunna vara populärare än Blondinbella och liknande. Jag tror inte modebloggarna är så populära för att målgruppen som intresserar sig för dessa saker är så mycket större än andra grupper. Det är nog bara så att den gruppen, 15 till 25-åriga tjejer, är lättare att nå ut till. De har bra vana av nätet men saknar ofta andra intressen vid datorn än att snacka skit på MSN och hålla sig uppdaterad på det senaste slampmodet. Nu blev jag kanske lite fördomsfull men i stort tror jag det är så :) Killarna däremot har mängder med aktiviteter som konkurrerar om tiden vid datorn. Spel, programmering, MSN och nedladdning m.m.

Vill man få en välbesökt och uppskattad blogg ska man först och främst hålla sig till sitt ämne. Ha kunskap inom det ämne du skriver om. Är du t.ex. bosatt i USA sedan flera år skulle det vara en väldigt bra inriktning för din blogg. Du har samlat in kunskap om hur vardagliga saker fungerar där osv.

Vårda ditt språk och stava rätt så höjer du kvaliten och trovärdigheten på dina texter. Du måste också skriva nya inlägg regelbundet för att få läsarna att komma tillbaka och inte glömma bort din blogg. Hur många skulle läsa Aftonbladet om tidningen kom ut lite då och då när de kände för det? Eller om Aftonbladet.se ibland uppdaterades några gånger i veckan för att sedan under en period ligga ouppdaterad i en månad eller två. Besökare som kommer tillbaka flera gånger utan att det har blivit uppdaterat på bloggen ger upp och glömmer bort den. Du måste tänka att du ständigt ska utöka din trogna läsarkrets.

Skriver du många och kvalitativa inlägg med bra rubriker så kommer läsarna hitta din blogg genom Google. När de väl gjort det är det din uppgift att se till att inläggen håller sig till ämnet, är intressanta och är välskrivna.

Särskrivningar är en väldigt spridd företeelse bland bloggare. För mig är det ofattbart hur man t.ex. kan tro att platåskor stavas “platå skor”. Läs mer om särskrivningar:
http://www.skrivihop.nu/exempel/

Svenska skrivregler är en bra bok för dig som är intresserad av att skriva rätt. Här är en hemsida om skrivregler:
http://www.fritext.se/svenska/svenskafs.html

2 kommentarer

  1. Jag kan inte mer än instämma. Är det något som jag verkligen ogillar så är det särskrivningar. För att nämna några klassiska så har vi “skit bra” och “sjuk sköterska”.

    Upptäckte nu dessutom att rättstavningsprogrammet till Firefox vill stava det som “sär skrivningar”, vilket är lite skrämmande.

  2. Ja det är irriterande och försvårar läsningen av en text när man måste stanna upp och tänka efter. Eftersom man inte läser orden bokstav för bokstav utan orden för sig, så känner inte hjärnan igen ett särskrivet ord som om det vore ihopskrivet.

    Här är ett bra exempel på hur hjärnan fungerar när man läser.

    “Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *