Google Trust Rank

Det spekuleras i om Google har något liknande rankingsysten som deras välkända Pagerank som istället inriktar sig på att värdera sajters trovärdighet/förtroende. Detta mystiska rankingsystem har fått namnet TrustRank (TR). Fenomenet Trust Rank är relativt nytt och det är väldigt osäkert vilka faktorer som spelar in, och hur mycket de påverkar var för sig.

Domänens ålder (under samma/nuvarande ägare) har sedan länge sagts vara en viktig faktor när det gäller att få Google’s förtroende. Ju längre en domän varit registrerad av samma person, destå mer tror Google att den är ett seriöst projekt och en långsiktig satsning.

Inlänkar kan även påverka sajtens trust. Har inlänkarna funnits länge och har de tillkommit succesivt så tros detta öka trövärdigheten. Detta är anledningen till att man ofta råds att arbeta med länkbyten under en längre period istället för att “fixa” massor nya inlänkar över en natt. Länkbyten med alltför irrelevanta sajter kan påverka din sajts trovärdighet negativt. Dessa kan Google tolka som överenskomna byten, ämnade för att höja sajternas PR. Finns det länkar som Google kan misstänka vara köpta, i syfta att manipulera PR, så påverkar det säkerligen sajtens förtroende.

Hur ser då dina utlänkar ut? Länkar du till sajter som Google bannat eller på annat sätt bestraffat så kommer det helt klart påverka din sajts trust. Detta gäller (antagligen) inte enbart sajten du länkar till, utan även om den sajten i sin tur länkar till något “olämpligt” i Google’s ögon. Troligt är dock att ju längre bort från din sajt det länkas till olämpligheter destå mindre kommer det påverka.

Faktorer som är mer osäkra, är om sajten innehåller telefonnummer, e-postadress, adress osv. Dessa kan kännas igen av Google och ge sajten ett seriösare intryck.

Relaterad läsning:
http://weblogtoolscollection.com/a…2/on-sponsored-themes
http://en.wikipedia.org/wiki/TrustRank

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *