Funka.info och deras villkor

Efter att ha läst igenom Funka.info’s villkor börjar de negativa tankarna sprida sig inom mig. Kanske är detta ett obefogat korståg mot Funka, kanske funkar Funka för den “vanliga användaren”. Här kommer några punkter från deras avtal, och vad jag tycker om dem.

“Ersättning lämnas inte för skada orsakade av programvaror som inte fanns med i PC:ns ursprungliga konfiguration.” – Köper och installerar du ett nytt program så omfattas inte detta programmets funktionalitet av försökringen. Försäkringen gäller inte heller om detta program orsakat andra problem med datorn, trots att programmet kan vara certifierat av Microsoft.

“Ersättning lämnas inte för skada pga massivt virusangrepp* (*nivå 5 enl. Symantecs klassificering av virusangrepp identifierat på mer än 1 000 PC eller 10 officiella Internetsidor eller att angreppet vållat stor skada med hög hastighet i fem (5) länder).” – Försäkringen gäller alltså inte för virus eftersom i stort sett alla virus drabbar mer än 1000 datorer. Och vad menas med 10 officiella internetsidor? Vilka är officiella och vilka är inofficiella? Enbart en liten virusskapare ligger antgligen bakom mer än tio domäner/webbplatser.

“Försäkringen ersätter inte skada som innebär återställande av förlorad data om det saknas en extern back up (media med uppdaterad data lagrad).” – Man måste alltså själv ta backup på sitt arbete, det de hjälper till med är att kopiera tillbaka filerna från backupen. I marknadsföringen låter det som att de kan hjälpa till med återskapande av förlorad data. Då genom att plocka fram data som ännu inte har skrivits över med ny data.

Personligen tycker jag att de här försäkringsvillkoren är fulla av undantag som gör att försäkringen blir totalt värdelös. Mitt tips är att följa deras tips/krav på backup, virusskydd och brandvägg m.m. Gör du det minskar risken drastiskt att din dator “slutar funka”. Ha dessutom för vana att formattera om datorn vart eller vartannat år. Det brukar göra att datorn blir betydligt piggare eftersom gammalt skräp försvinner. Har du en bärbar dator är det extra viktigt att rensa bort allt damm som samlas i den. Dammet gör att datorn blir varm och jobbar långsammare. Det är även viktigt när det gäller stationära datorer, men dessa är oftast betydligt enklare att öppna och dammsuga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *