Försäkring, nästa heta affiliatesegment?

Försäkringsbranschen har än så länge varit att ganska oexploaterat segment inom affiliate. Visst finns det de som tjänat större summor på att dirigera trafik till jämförelsesidor men det är få som byggt upp egna sidor för att jämföra försäkringar inom olika segment. Orsaken bör vara ganska enkel. Det är inte där pengarna har funnits.

Det spelar ingen roll om det är lån, joggingskor eller glasögonfodral som ger mest pengar. Där pengarna finns – där finns även mest konkurrens.

Samtidigt handlar det delvis om utbud.  Utöver jämförelsesidor (som ger ca 15 kr per offertförfrågan) så har idag Adtraction 9 program inom försäkring. Det senaste programmet: försäkringsbolaget Svedea, tillkom häromdagen. Ersättningsnivån ligger oftast på några hundringar per förmedlad försäkring.

Finns inte förutsättningarna här? Hög provision, flera olika företag att jämföra och en allt större  kunskap hos konsumenten om att man kan tjäna pengar på att jämföra försäkringar.

Till viss del finns förutsättningarna. Men problemet är att bilden inte är helt rättvis. Bara hos Adtraction finns 9 försäkringsprogram men de ”spretar”. Ett ger enbart provision på bilförsäkring, ett par andra enbart på inkomstförsäkring och några på företagsförsäkring. Att bygga upp en bra jämförelsesida blir därmed ganska svårt om man vill kunna få en rimlig provision.

Har framtiden för sig

Det finns alltså faktorer som gör att viljan att bygga försäkringssidor inte är speciellt stor. Men ser man det lite mer långsiktigt kan det mycket väl bli en bransch som snart kan bli riktigt stor.

Större utbud

Allt eftersom att fler försäkringsbolag ansluter sig till affiliatenätverk kommer utbudet bli större för oss publishers. Det bör finnas en ”brytpunkt” där utbudet är så stort att allt fler börjar vilja sikta in sig på denna marknad. Ett till kom igår, när kommer nästa?

Allt fler byter

Drygt hälften av svenskarna är relativt aktiva och byter sakförsäkring oftare än var femte år Källa: Svd

Denna slutsats drog SvD för några år sedan och att det sedan dess blivit allt fler som byter försäkringsbolag allt oftare är nog en stabil sanning. Inte minst tack vare den massiva reklam som sker på exempelvis Aftonbladets hemsida med både tydlig reklam och native advertisement mot en stor jämförelsesida.

När allt fler byter ökar efterfrågan och därmed även antalet potentiella sales för oss publishers..

Efterfrågan på jämförelser ökar

Allt fler byter försäkringsbolag och det sker allt oftare. Det betyder även att efterfrågan på tjänster där man kan jämföra försäkringarna på ett tydligt sätt ökar. Här har affiliates en stor lucka att fylla. Dagens jämförelsesidor har i stort sett enbart fokus på försäkringspremien. En viktig del – men inte det enda.

Den som bygger en sida där man kan jämföra detaljer (på ett sätt så man förstår) kan mycket väl komma riktigt långt. Det handlar inte bara om att rada upp priser och självrisker utan allt från undantag till att recensera hur skadan sedan kan rapporteras in. Försäkring är inte enbart pris – det börjar fler och fler inse. Det är dessa som man kan nå med en bred och djup sida.

Det kommer krävas en hel del jobb. Men det gör det alltid om man vill ligga på topp. Det gör det alltid om man vill tjäna de stora pengarna.

Vägen till toppen är i alla fall inte alltid så svår. På tiondeplats på ordet ”snöskoterförsäkring” ligger Swedbank. De kanske inte är det mest kända företaget inom den branschen och absolut inte ett företag som slåss med SEO för att synas.

Är försäkringsbranschen nästa heta affiliatemarknad? Kanske, det finns i alla fall tecken på att branschen rör sig mot ”halvkall” till ”medelvarm”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *