Blackle, en miljöbov!

Blackle.com är en “sökmotor” som använder Google Custom Search. Den startades med mål (önskan) att spara energi genom att visa en svart bakgrund och ljusgrå text, vilket genererar mindre bildskärmsljus, och i förlängningen drar ner strömförbrukningen. Blackle påstår sig ha sparat över 2 miljoner watt-timmar, något de dock verkar ha svårt att styrka.

Google är en av kritikerna och menar att de allra flersta användarna idag använder LCD-skärmar med normal bakgrundsbelysning. På denna typ av skärm krävs det mer energi för att visa en svart punkt än att visa en ljus. För plasmaskärmar skulle man däremot kunna spara energi med Blackle eftersom varje tänd pixel är energikrävande.

Jag stötte på Blackle för länge sedan och var redan från första stund skeptisk. Jag tycker det är ett tragiskt försök att spela på människors duktighet när det kommer till miljö och klimat. Extra tragiskt blir det ju när det antagligen är mer energikrävande än vanliga Google.

Här finns mer att läsa:
http://davidkpark.wordpress.com/2007/08/02/blackle-is-it-a-scam/

9 kommentarer

 1. Just för LCD är svart sämre, men för plasma (vilket är ovanligt på datorskärmar) och CRT (de gamla tjocka) är det faktiskt en bra idé.

  Hur är det med LED? Jag antar att svart är bra där också?

  1. Det verkar som att Blackle skulle funka bra med LED-skärmar. En släckt punkt konsumerar ingen energi:

   “Better power efficiency: LCDs filter the light emitted from a backlight, allowing a small fraction of light through so they cannot show true black, while an inactive OLED element does not produce light or consume power.”

   http://en.wikipedia.org/wiki/OLED_display#Advantages

  1. Ett bra sätt att både tjäna pengar och länkpopularitet är att spela på folks vilja att framstå som ansvarstagande och duktiga.

   Vad kostar det egentligen att driva Blackle? Google står för sökteknologin och det mesta av datorkraften. Efter de små utgifterna återstår det nog gansa stora intäkter från AdSense for Search.

   I Blackles FAQ svarar de på frågan: “Will Blackle be adding other features such as image search or a search toolbar?” såhär:

   – We are investigating the best ways to improve Blackle. We will continue to focus on providing the best and most environmentally aware search that we can with Blackle.

   De lämnar det ganska obesvarat. Kan det bero på att det inte visas annonser i bildsök?

   Jag har inget emot att man tjänar pengar på detta sätt. Det jag är emot är att man gör det genom att spela på folks dåliga samvete för sin existens.

 2. Om de nu vill spara så mycket energi, vore det inte bättre om man fick säga vilken sorts skärm man har och efter det ändra bakgrundsfärg?

 3. Tyckte Blackle var en rolig idé första gången jag hörde talas om den, men inte för att jag trodde att tjänsten i sig skulle minska sökmotoranvändarnas elförbrukning märkvärt, utan för att det vore kul att se en debatt om vilket ansvar för miljön designers och programmerare har. Tyvärr har jag inte sett så mycket av en sådan debatt.

 4. Jag kommer ihåg när jag för första gången hittade denna sidan, även jag var väldigt kritisk då. Så jag tog mig tiden att Googla runt lite och kom upp med samma resultat som dig, att Blackle egentligen bara var en bluff (antagligen för att tjäna pengar, som vanligt).

  Hade de utvecklat en egen sökmotor som bara krävt hälften av kraften Google använder vid varje sökning så hade jag däremot varit mycket mer villiga att använda den. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *