Aftonbladets artikel som upprört Israel

Nu går jag väldigt utanför ämnet för den här bloggen när jag börjar diskutera Israels beteende efter att Aftonbladet publicerat en artikel om organstölder.

Jag läste nyss på Dagens Industri att Israeler uppmanas bojkotta IKEA till följd av artikeln Aftonbladet publicerade förra veckan. Israel visar tydligt att de är ett land där staten har väldigt stort inflytande över allt som sker, även vad som publiceras i tidningar. Den Israeliska staten förväntar sig att Svenska staten ska be om ursäkt och fördöma något som en fristående tidning gjort. De uppmanar folket att bojkotta ett svenskt företag (IKEA) som inte har något med artikeln att göra.

De agerar precis likadant som muslimerna gjorde efter Gyllands-Postens publicering av muhammedkarikatyrerna för några år sedan. De ställer en hel nation till svars för vad några enskilda individer valt att publicera. Eftersom fienderna muslimerna och israelerna har så liknande syn i denna fråga ställer jag mig undrande till hur det kan vara så jävla svårt för dem att sluta fred.

Vi är tydligen ganska ensamma i världen om att ha denna syn på pressfrihet och att medierna ska vara utom statens kontroll. Under melodifestivalen då några svenska komiker drev med Ryssland kom liknande protester direkt från Moskva via deras ambassad i Sverige. Även de ville veta Sveriges officiella syn på pausbidraget (eller vad det nu var) och vad staten tyckte om att det hade visats i TV.

Frågan är nu vilka som är mest generaliserande? Är det vi i Sverige som låter varje individ och företag ta ansvar för sina handlingar, eller är det Israel som vill straffa hela svenska folket för något som några få personer på en tidningsredaktion gjort?

Detta är inte kritik riktad mot Israeler och judar i allmänhet utan mot den Israeliska staten som inte kan se sina egna brister och blint måste slå tillbaka mot allt som kan skada landet Israel. Och att vifta med holocaust-kortet varje gång kritik framförs är ju bara patetiskt! Israeler och judar är väl inte immuna mot kritik för all framtid bara för det som hänt historiskt sett. Vi kanske ska passa på att ge alla zigenare straffimmunitet eftersom de många gånger behandlats illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *