Stärk sökorden utan att störa besökaren

Jag fick idén till detta inlägg efter att ha försökt få reda på om det finns någon skillnad mellan <em> och <strong> i fråga om effekt på SEO:n. Det sökandet får dock vänta ett tag, men har ni svar på om t.ex. <strong> värderas högre så hojta till.

På bloggen CSS Newbie skriver man att det går utmärkt att med hjälp av CSS göra om <em> och <strong> så att dessa ser ut som vanlig text, men fortfarande värderas högre av sökmotorerna. Detta har de löst med denna simpla CSS:

em, strong {
font-weight: normal;
font-style: normal;
}

”CSS and SEO, living together in perfect harmony. Who says you can’t have your cake and eat it too?”

Jag är inte så säker på att man kan komma undan ostraffat med detta. Google är ju väldigt noga med att deras indexerade material ska vara det som användarna ser. Ser Google en em-tagg så ska besökaren se ordet i kursiv stil – inte normal. Eftersom webbläsaren läser CSS-filen så kan ju även sökmotorns spindel göra detta. Om det nu skulle fungera bra så är det något som skulle vara användbart. Jag har i och för sig inte så mycket emot att de relevanta sökorden ser annorlunda ut för besökaren. Det hjälper till när texter ska skummas igenom, vilket ökar användarvänligheten på sajten.

2 kommentarer

  1. Detta tycker jag låter som ett klassiskt, om än ganska lindrigt, exempel på masking där man presenterar en sak för sökmotorer och en för användare (med CSS).

    Jag skulle hellre se bra textinnehåll framför halvdassig text som man fuskat till med CSS så att den ser normal ut.

  2. Jag håller med, det är lite samma grej som att dölja text eller keyword stuffing genom att göra den i samma färg som bakgrunden. Och Google lär ju komma på det förr eller senare. Avrådes å det bestämdaste. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *