Webbprojekt steg för steg

För att effektivisera sitt arbete med en ny webbplats så är det bra att strukturera upp arbetet. Här vill jag visa på hur man kan dela upp arbetet i olika moment. Dessa moment är ganska övergripande och många fler delmoment kan rymmas inom varje av dem.

  • Design
  • Innehåll
  • Inlänkar

Börja med att skapa designen till webbplatsen, och i detta moment jobbar du enbart med designen hur lockande det än kan vara att börja slänga dit innehåll. Visst, lite innehåll kan behövas för att se hur designen funkar när det väl kommer till text. Sitt och putsa och finjustera allt fram och tillbaka till dess att du är helt nöjd med det du åstadkommit. Går du för snabbt vidare till nästa steg kan det krävas väldigt mycket onödigt arbete om du kommer på att designen inte alls var så bra som du trodde.

När du är helt nöjd med din design och det inte finns något du vill ändra på är det dags att fylla sajten med mycket innehåll. Över 500 ord per sida brukar anges som en tumregel för mängden innehåll som Google anser vara bra. Beroende på vilken typ av sajt du skapat så kan det ju skilja sig markant åt hur mycket innehåll som behövs. Om det är en tjänst så brukar ju inte innehållet vara i fokus, utan istället hur bra funktionerna är. För att ändå ha lite innehåll för Google att indexera så kan det vara bra att skapa några faktasidor som rör din tjänst.

När du kommit hit ska din sajt vara helt färdig, designen är helt klar och allt innehåll är på plats. Då börjar arbetet med att skaffa många bra inlänkar till sajten. Detta är nödvändigt för att din sajt ska ranka bra på Google, och därmed locka till sig besökare. Inlänkarna bör vara genomtänkta med dina viktiga sökord i länkens ankartext. Istället för att ha sajtens namn som ankartext (länktext) bör du använda dina viktigaste sökord och sökfraser. Om sajtens domän innehåller det viktigaste sökordet gynnar det dig om du får ”naturliga” länkar till din sajt. Då behöver du inte försöka påverka de som länkar till dig att använda en speciell länktext eftersom sökordet automatiskt används även om de bara skriver www.dinsajt.se som ankartext. Arbetet med att ordna länkbyten med andra sajter är ganska tidskrävande, men ack så viktigt. Utan dessa inlänkar kommer inte Google tro att din sajt har något viktigt att erbjuda.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *