Stor algoritmförändring på Google

Google Algorithm

Förra veckan meddelade Google att de gör en större förändring i sin algoritm. Syftet är bla. att komma åt sajter av låg kvalitet eller som återpublicerar innehåll. Undrar om våra svenska tidningssajter kommer få problem med TT-telegram framöver? Denna förändring har nämligen bara rullats ut på Google i USA, men kommer till de andra marknaderna så småningom.

De sajter Google specifikt vill komma åt är s.k. content farms. Sajter som helt enkelt återpublicerar en stor mängd texter från andra källor på webben. Detta fenomen är inte lika spritt i Sverige som i USA men kommer troligtvis att påverka även oss ganska mycket. Exemplet med tidningssajterna ovan är ett scenario som mycket väl skulle kunna inträffa efter denna förändring. Enligt Google kommer förändringen påverka 12 % av alla sökresultat. Tidningarnas problem i detta fall är att de ofta återpublicerar telegram de får av TT, eller i vissa fall gör mindre omskrivningar av dessa. Om de större tidningar dagligen publicerar samma texter från TT kommer sannlikt Google att märka detta.

En annan typ av sajter som är närbesläktade med content farms är artikelkataloger. Inte sällan fylls dessa med texter av tveksam kvalitet. De som är flitiga postare effektiviserar gärna sitt arbete och gör därför mindre omskrivningar av tidigare publicerade texter. Min gissning är att många artikelkataloger kan komma att drabbas av denna algoritmförändring.

Hur som helst har vi i Sverige en liten fördel eftersom förändringar som denna ofta genomförs i USA först. Vi kan därför lära av amerikanernas erfarenheter och kanske hinna göra nödvändiga förändringar innan det blir verklighet för oss.

12 kommentarer

  1. Kommer bli intressant att ta del av utvecklingen här. Om vi vänder lite på det så kommer det finnas 12% som vinner på det.
    Om det skulle gälla samma siffror för Sverige rör det sig om drygt 2,5 miljoner sökningar per dag som kommer ge andra resultat. Inte så sannolikt som du säger att det blir så mycket i Sverige. Men bara en förändring av en tiondel, 250.000 sök dag innebär en stor omfördelning av intäkter och affärer.

    1. Bra poäng att det faktiskt kommer finnas lika många vinnare som förlorare. De sajter som rankas ner kommer ersättas av andra.

  2. Ja det ska bli mycket spännande att se hur det här utvecklas, jag driver ett par sådana sajter själv.

    Sen måste man ju fundera på en sajt som IDG.se som ju i princip är en content farm för alla deras sajter. Kommer den att drabbas? OM den drabbas så kommer det väl att gynna deras nichade sajter gissar jag.

    1. Det borde de kunna lösa med canonical. D.v.s. vara tydliga med att texter på IDG är återpubliceringar och samtidigt hänvisa till orginaltexten. Då kommer iofs IDG.se ändå att ranka sämre, men det kanske inte gör något eftersom användarna går in där för att de vet att de får en mix från olika tidningar.

  3. Intressant artikel, sjalv ar jag nyfiken pa om alla dessa scrapers och sidor som har text oversatt av google translate kommer paverkas.

    1. Eftersom Google gått ut med att de vill ha bort sidor av låg kvalitet så borde de ligga i riskzonen. Frågan är bara hur Google på ett automatiserat sätt kan upptäcka bra och dåligt skriven text. De kanske har utvecklat en Horace Engdahl-algoritm som kan skilja mellan bra och dåligt. Det som går att automatisera är ju en igenkänning av slarvigt omskrivna texter inom samma språk, d.v.s. leta efter likheter mellan två eller flera texter.

      1. Som jag ser det sa kommer det bli kansligt nar det kommer till en viss niva. Vad ar lag kvalitet? Om inte texten har massa grammatiska fel och stavfel sa blir det valdigt svart att bedoma om en artikel haller lag kvalitet enligt mig, eftersom det nagon tycker ar daligt kanske nagon annna tycker ar bra.

  4. Borde kunna vara en fördel för många med som ni är inne på. Och blir man drabbad med någon sida som kanske bara hamnar i kläm så har man chans att ändra vissa saker innan det kommer hit.

  5. Skapar du värde för besökaren genom din webbsida? Är svaret nej på den frågan så kommer du sannolikt drabbas..

    1. Det är en bra fråga att ställa sig för att få vägledning.

      Min stora fråga om denna algoritmförändring är om de dåliga sajterna helt kommer plockas bort från sökresultaten. Jag har några sajter som inte är till så stort värde för besökarna, men värdefulla för mig i form av länkar. Om dessa sajter rankar dåligt är av mindre betydelse, huvudsaken är att de är indexerade så att länkar från dem räknas och nervärderas så lite som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *