Stärk dina sökord och sökfraser

En viktig del av onpage-optimeringen är att tydliggöra för sökmotorerna vad varje enskild sida handlar om. Detta gör du bl.a. genom att sätta en unik och relevant titel, samt lika relevanta och unika rubriker. Dessa ska självklart också  innehålla det viktigaste sökordet för innehållet på sidan (inte sajten i helhet).

I detta inlägg tänkte jag lägga fokus på att stärka sökord i sidans brödtext. Detta gör man bäst med hjälp av em- och strong-taggar. Jag brukar vara återhållsam med att stärka samma ord för många gånger. Jag nöjer mig vanligtvis att ha samma sökord inom en strong- och em-tagg vardera.

I denna text har jag t.ex. valt att sätta ”onpage-optimeringen” och ”stärka sökord” inom em-taggar. Detta för att jag anser att det är dessa ord/fraser som inlägget i huvudsak kretsar kring. Sedan att bloggen även handlar om webbutveckling är inte relevant för just den här sidan/inlägget, därför behöver jag inte klämma in det någonstans i texten och stärka det ordet just nu.

Jag tror också  det är viktigt att inte stärka alltför många sökord och sökfraser på varje sida. Dels för att sökmotorerna kan se det som spam, men också eftersom det försämrar kod/text-ration på sidan. Det är också viktigt att tänka på om man enbart ska stärka ett ord, eller om man tjänar mer på att stärka en fras där ordet ingår. Ska man t.ex. stärka frasen ”hotell i Berlin” eller enbart ordet ”Berlin”. Det beror ju som sagt på vad innehållet på sidan handlar om. Är det en sida med generell information om Berlin där frasen ”hotell i Berlin” råkar förekomma bör man nöja sig med att enbart stärka ”Berlin”. Är det däremot en sida med recensioner eller annan hotellinformation gör man bäst i att stärka frasen ”hotell i Berlin”.

<strong> och <em> eller <b> och <i>

Enligt Matt Cutts behandlar Google <b> och <i> precis likvärdigt med <strong> och <em>. Det finns med andra ord ingen anledning att oroa sig för att använda fel förstärkande tagg.

http://blogoscoped.com/archive/2006-08-03-n29.html
http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=12421

Jag har faktiskt fram till alldeles nyss, när jag läste intervjun med Matt Cutts, varit för <strong> och <em>. Mest av säkerhetsskäl, ville inte riskera att de gamla <b> och <i> hade övergetts. Något som kan ses som en fördel med att använda strong/em är att de följer W3C:s rekommendationer. Jag är däremot av åsikten att det är bättre att använda b/i istället, eftersom det gynnar kod/text-ration. Kortare tagg-namn ger mindre kod, som kan göra skillnad i slutändan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *