Sex sätt att skaffa länkar

Bygga länkarJag har skrivit om länkbygge tidigare men tänkte ge sex snabba tips på hur man kan skaffa länkar till sin sajt. Jag behöver väl inte gå in på länkarnas nytta eller hur de bör vara utformade – det förutsätter jag att ni kan, eller tar reda på någon annanstans.

Länkbyte

Länkbyten är min favoritmetod för länkbygge. Det ger en bra sprining över olika IP-adresser men kan vara ganska tidskrävande. Nyckeln till ett tidseffektivt länkbygge ligger i att analysera processen och se vilka delar som brukar ta lång tid. Krävs det förhandlingar fram och tillbaka bara för att få en länk kanske det är ett byte man inte ska lägga energi på. Det kan också vara bättre att själv ge med sig och acceptera att man drar det kortare strået.

Eget länknätverk

Detta är också en av mina favoritmetoder, just därför att det går snabbt att bygga länkar samtidigt som man kan planera tillströmmningen av länkar. Det tar lite tid att bygga upp sitt eget länknätverk. Om man har många sajter som ska klättra i sökresultaten – eller om man regelbundet släpper nya – kan det vara väl värt arbetsinsatsen. Ett effektivare länkbygge än det egna länknätverket är svårt att åstadkomma. Det finns dock risker med denna uppenbart manipulativa metod – var försiktig.

Länk- och artikelkataloger

Länkkataloger och artikelkataloger är gamla beprövade sätt att bygga länkar. Men vad hjälper gamla kunskaper när Google ständigt förändrar sin algoritm? Länkkataloger har under ganska lång tid gett svaga länkar. Det beror på att de innehåller så otroligt mycket utlänkar vilket gör att många ska dela på länkjuicen. Artikelkataloger är en lite modernare företeelse som dök upp när länkkataloger inte längre levererade tillfredställande resultat. Google började värdera länkar som placerades i texter högre, vilket gjorde textskrivande värt mödan. För att få ut så mycket som möjligt av sina texter bör man välja starka artikelkataloger. Jag tycker inte detä är värt mödan att skriva en text för att publicera den på en väldigt svag artikelkatalog. Vill du ha tips på svenska artikelkataloger kan du kolla in min lista här.

Kommentera blogginlägg

Att kommentera blogginlägg kan vara väldigt tidseffektivt länkbygge men länkarna är generellt sett svaga – ibland helt värdelösa. När man kommenterar blogginlägg hamnar länkarna långt ner på sidan, vilket ger sämre styrka. Det inlägg man kommenterat kommer dessutom hamna längre bort från bloggens startsida vilket gör att det blir svagare och med tiden levererar mindre kraft till dina sajt.

Gästblogga

Att gästblogga kan vara roligt och gör att du knyter kontakt med andra personer inom ditt verksamhetsområde. Likt artikelkataloger bör du fokusera på starka och respekterade bloggar för att få ut så mycket som möjligt från ditt arbete. När man gästbloggar har man ofta högre krav på sig att skapa bra texter än om man publicerar i en artikelkatalog. Detta gör att arbetsinsatsen är större och arbetstiden förlängs. För att det ska vara värt arbetet måste det vara bra länkar du får i utbyte mot ditt gästinlägg. Jämför det med att byta länkar. Hur många (och hur bra) länkar kan du byta till dig under samma tid det tar att skriva ett bra inlägg på 500 ord?

Länkbete

Ett bra länkbete ska generera många inlänkar. Det är såklart svårt att lyckas varje gång, men om vart tionde länkbete blir en succé och genererar 200 länkar eller mer så kan helheten ses som lyckad. Det är såklart svårt att sätta en exakt gräns för ett lyckat länkbete eftersom det står i förhållande till arbetsinsatsen. Spenderar du 20 timmar på att animera ett roligt filmklipp vill du såklart få fler länkar än om du snabbt slänger ihop en rolig bild. Tar länkbetet fem minuter att producera kan man se det som lyckat om man får en eller ett par länkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *