SEO-bolagens metoder för länkbygge

LänkbyggeLänkar och deras uppkomst diskuteras ständigt bland SEO-folk. Länkar är väldigt betydelsefulla för hur en sajt och dess sidor placerar sig i Googles sökresultat. Det som ofta diskuteras är hur dessa länkar uppstår, om det är på naturlig eller konstgjord väg.

Den metod för länkbygge som ofta kritiseras är SEO-bolagens egna nätverk av sajter. Det enda syftet med dem är att länka till dig som kund. Ofta ligger dessa sajter på domäner som tidigare varit hem för ”riktiga” sajter. Anledningen till att man använder utgångna domäner är att de ofta har många ingående länkar från andra sajter. Dessa inlänkar behövs för att SEO-bolagens sajter ska kunna skicka vidare styrka till dig som kund. Om SEO-bolaget kan få den styrkan på köpet slipper de själva bygga upp en styrka i sina sajter.

Hur påverkar detta dig som köpare av SEO? Jag skulle vilja påstå att det gör att du betalar mindre för din SEO. Eftersom leverantörens kostnader minskar kan de erbjuda dig lägre priser. Det gör dessutom att du kan se snabbare resultat. Om du skulle välja att jobba med en leverantör som inte ”fabricerar” länkar får du vänta betydligt längre på resultat, om det ens kommer. Då överlåter du länkbygget till bloggare som av en tillfällighet får för sig att länka till dig. Hur bra innehåll du än har på din sajt eller hur bra service du än ger dina kunder, kommer det vara väldigt svårt att få de länkar som krävs för att du ska placera dig bra i sökresultat som är relevanta för dig.

Det argument som ofta används av motståndarna till denna form av länkbygge är att det kan skada kundernas sökmotornärvaro. Att skapa länkar till en webbplats för att den ska synas hgre upp i sökresultaten är ett brott mot Googles riktlinjer. Google har såklart rätt att svartlista webbplatser som de inte anser förtjänar sin plats i sökresultaten. Däremot ska vi komma ihåg att Googles riktlinjer inte är lag. Det handlar om att väga risken att svartlistas, mot förlusten av att fortsättningsvis placera sig dåligt i sökresultaten. Den störst risken med denna typ av länkbygge kommer dock från SEO-branschen själv. Det finns en risk att någon grinig konkurrent till din SEO-leverantör börjar moralisera över arbetsmetoderna, utan att det ens skett någon skada för dig som kund.

För att visa på betydelsen av länkar kan jag ta mitt pro bono-projekt som exempel. Min favoritpub, Bishops Arms i Linköping, placerade sig inte ens på topp 100 för sökfrasen ”afterwork linköping” innan jag gav dem några länkar. Tre länkar och några veckor senare ligger de etta utan att ens nämna afterwork på sidan som syns i sökresultatet. Men om det nu var så lätt, hur kommer det sig att de inte kunde klara detta utan min hjälp. För det första tycker de inte att afterwork är värt att nämna, men kanske ännu viktigare är att de inte fått de där naturliga länkarna som många pratar så varmt om. Orkar du vänta på att någon får för sig att länka till ditt företags webbplats, eller tycker du det är bättre att snabba upp processen med några fabricerade länkar?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *