Passagens bloggtjänst

Passagens bloggtjänst får väl anses vara en skapligt populär med sina 45 000 bloggar. Hur många som är aktiva framgår dock inte men det tänker jag inte fördjupa mig i nu. Istället tänkte jag försöka analysera hur sökmotoroptimerade bloggarna på Passagen är. Det blir en ganska enkel analys genom att kolla på källkoden för en slumpmässigt vald blogg. Jag kommer inte titta på hur den interna länkningen ser ut m.m.

Till att börja med kan jag meddela det glädjande beskedet att Passagen har slutat upp med sin frame-lösning för sin reklamlist högst upp på användarnas sidor. Istället använder de en div som heter ”topframe”. En mycket bättre lösning än att använda ramar.

Nu kommer dock lite negativa saker med deras bloggtjänst. CSS:en ligger direkt i HTML-filen istället för separat CSS-fil. Detta kan ha att göra med att det är enklare att hantera användarnas möjlighet att själva styla om sin blogg.

Jag hittade även en för mig helt okänd HTML-tagg; <base>. Den ligger mellan head-taggarna. Hurvida denna tag är bra eller dålig i SEO-syfte har jag inte hunnit undersöka. Jag intar tills vidare en skeptisk hållning till den. Hittade en sida som skriver om den, men jag har inte läst igenom det ordentligt.

Title-taggen ser bra ut. Blogginläggets titel först, följt av ”hos Passagen blogg”. Helt i sin ordning enligt mig.

Inläggets huvudrubrik är inte en H1:a! Istället har de valt att använda en font-tagg. <font class=”title”>Bloggpostens rubrik</font>. Bloggpostens sida har ingen H1:a alls, helt oacceptabelt ur ett SEO-perspektiv. Däremot finns det en H3:a som används på ett mycket onödigt sätt. <h3><span>Senaste inl&auml;ggen</span></h3>. Det verkar dock  som att inläggen har två rubriker, den som jag beskrev ovan, och en som är inom H2. Denna H2:a är dessutom stylad direkt i HTML-koden. Jag är dock positivt överraskad att bloggens namn inte körs som H1:a rakt igenom på alla sidor.

För brödtexten används både <p> och <span>, där den senare är placerad inuti den förstnämnda. Jag ser inte riktigt syftet med att använda <span> i detta fallet. Det borde gå lika bra att lägga den stylingen på <p>-taggen.

Mitt slutgiltiga omdöme är att Passagen blogg innehåller många brister sett ur ett SEO-perspektiv, men ändå överraskar på några punkter. Jag har full förståelse för att det kan vara tillräckligt komplicerat att bygga ett publiceringsverktyg som detta. Det verkar dock som att programmerarna av detta verktyg inte haft en tanke på SEO när de höll på med kodandet. De verkar inte ens ha full koll på HTML eftersom de använder gamla font-taggar. Det skulle verkligen inte skadat om de tagit hjälp av en sökmotoroptimerare för att få råd om vilka taggar m.m. som ska användas, samt var de ska användas.

Här är det analyserade blogginlägget:

http://blogg.passagen.se/vildsintthebook/entry/i_skymningslandet_affisch1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *