Marknadsför din sajt

Jag har tidigare skrivit inlägg om olika former av gratismarknadsföring på nätet. Nu tänkte jag samla dessa tips lite mer kortfattat i ett enda inlägg, samt med lite korrigeringar eller tillägg kanske.

Länkbyten
Att ”byta” textlänkar med andra webmasters är den äldsta och kanske bästa marknadsföringen som är gratis. Skapa en speciell sida på din webbplats där du placerar länkar till dina ”partners” i utbyte mot att du blir länkad på en likvärdig plats på dennes sajt. Beroende på hur välbesökt din sida är har du olika stora möjligheter att göra länkbyten med andra sidor. Har du få besökare kommer du ha svårare att övertyga en webmastern på en välbesökt sajt att göra ett byte med dig. Nu för tiden, i och med sökmotoroptimering brukar besökarantaletvara av mindre vikt, istället är det din webbplats inriktning och Google Pagerank som är mer intressant. Mer om det under sökmotoroptimering längre ner i inlägget.

Även om vi tänker bort sökmotoroptimeringsperspektivet så är ändå inriktningen på sajterna du byter länkar med av värde. Chansen att folk klickar på din länk är större om båda sajterna handlar om samma eller liknande ämne. Man får ju anta att besökarna på webbplatsen du bytt länk med är där för att de är intresserade av innehållet, och därför även kan vara intresserade av ditt innehåll.

Jag rekomenderar att du tar dig tid och letar upp ett stort antal potentiella sajter att göra länkbyte med. När du har en skaplig lista börjar du kontakta varje sidas webmaster och frågar om han är intresserad av att göra ett länkbyte. Det kan vara bra att lägga upp länkar till alla sidor innan du mailar dem. Då kan du skriva ”jag har redan länkat till dig på följande sida” vilket brukar öka chansen att de går med på länkbytet.

Bannerbyten
Bannerbyten är ungefär som länkbyten och går ut på att du letar upp och kontaktar webbplatser som kan vara intressanta att samarbeta med. Istället för textlänkar använder du här banners, en bild som kan vara av varierande storlek, oftast liggande rektangulär. Viktigt här är att du ser till att den sajt du gör bytet med får med en title i img-taggen. I denna title kan du få en rubrik eller beskrivande text som visas när besökaren håller musen över bilden. Denna text läses också av sökmotorer och associeras med din webbplats. Men som tidigare fokuserar vi här på den trafik vi kan få ut av själva bannerbytet, inte ev. bonustrafik länken kan ge via sökmotorerna.

Bannerns fördel är att du lättare kan fånga besökarens uppmärksamhet genom en bra utformad banner. Försök hålla den enkel med lite men bra beskrivande text. Istället för att skriva ”Vi har massor bra och billiga mikrovågsugnar från Bosch, Elektrolux och Braun” så fattar du dig kort och skriver ”Billiga mikrovågsugnar” på en bra och lockande bakgrund.

Eftersom banners tar större plats på din sida bör du begränsa antalet för att inte irritera besökarna för mycket. Välj et några få (2-3) av de mest välbesökta sajterna att göra byte med. Alternativt kan du lägga dem på en separat sida, men blir det för många där faller ”värdet” av ett byte då de konkurrerar om uppmärksamheten.

Länkkataloger
Länkkataloger är ett bra och smidigt sätt att få inlänkar till din sajt. Värdet av länkarna kanske inte är det högsta eftersom din länk i katalogen konkurrerar med hundratals andra länkar.  Det skadar dock inte at välja ut 5-10  välbesökta länkkataloger att registrera dig till. Många av dem kräver dock att du länkar tillbaka till dem, men det är du ju van vid om du gjort länkbyten med andra  vanliga sajter. DMOZ är en stor  länkkatalog som är  viktig att finnas med i, de har inget krav på tillbakalänkning.

Topplistor
Detta är en ganska omodern metod för marknadsföring måste jag ändå säga. Jag vill ändå nämna den eftersom rätt topplistor kan generera ganska mycket trafik till din sajt.  Ju fler besökare du skickar till topplistan desto högre upp visas din länk/banner. Stora svenska topplistor är bl.a Topplista.se och Favoritlistan.se.

Sociala nätverk
Anses av många vara den nya tidens marknadsföringskanal. Genom att lägga till länkar till din sajt i Facebook-applikationer m.m. når du ett stort antal människor. Digg.com och den svenska motsvarigheten Pusha.se är sajter där medlemmarna kan rösta på  dina  artiklar/sidor  vilket ger bättre publicitet. Det är inte din sajt som helhet som är intressant här utan djuplänkar till en speciell sida eller artikel på din sajt.

Bloggar
Har du en tjänst eller innehåll som kan vara av intresse för bloggare att skriva om kan det löna sig att uppmärksamma dem på detta. Ofta kommer denna marknadsföring automatiskt då någon upptäcker din sajt och självmant väljer att skriva om den. Om du har tur sprider det sig och fler börjar blogga om din webbplats. Förhoppningsvis på ett positivt sätt. Om detta nu inte kommer automatiskt kan det vara nödvändigt att uppmärksamma bloggarna om din webbplats, kanske genom en kommentar på ett inlägg eller ett mail med en inbjudan att testa din tjänst eller besöka sajten. Men tänk på att inte vara för påträngande så att det irriterar och skapar dålig publicitet.

Sökmotoroptimering och -positionering
Google behandlar miljontals sökningar varje dag vilket innebär enorma möjligheter för din sajt att synas för ett stort antal människor. Genom att optimera din webbplats gör du det lättare för Google att förstå vad den handlar om och se vilka sökord som är relevanta. Detta område är för stort att gå in på här i detta inlägg men jag rekomenderar att du gör en Google-sökning på ”sökmotoroptimering” och läser mer om detta. Jag har också skrivit några inlägg om detta som du hittar under kategorin ”sökmotoroptimering”. SEO-Forum är ett bra forum där du kan lära dig mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *