Bra att sprida riskerna

Jag har många sajter som är helt beroende av Google. Utan de positionerna sajterna har på sökmotorn skulle trafiken till dem bli försumbar. Det är lite skrämmande hur beroende man är av att hålla sig vän med Google. Jag har en sajt som avviker kraftigt från de andra. Det är min äldsta sajt, Wasabi.nu. Den har nu på senare tid hamnat på 50% av trafiken från sökmotorer. Tittar man tillbaka till 2008  så var andelen för sökmotorer så låg som 17%. Förändringen beror inte på att jag har sökmotoroptimerat sajten extremt, utan snarare att de många ”trafiklänkbyten” jag hade har blivit mycket färre. En annan faktor är att direkttrafiken också har minskat kraftigt som en följd av färre uppdateringar. Under 2008 kom 43% som direkt trafik, 40% hänvisningswebbplatser och 17% från sökmotorer. Med de förhållandena så gråter man sig inte till sömns om man blivit bannad av Google. Visst hade det varit ett kännbart slag, men knappast en knock out.

Länkbyten fanns långt innan sökmotoroptimering blev ett så brännande hett ämne som det är idag. Då syftade länkbytena enbart till att generera trafik istället för att gynna placeringen på sökmotorerna. Syftet med länkbyten är ju fortfarande att generera trafik, men sällan från den sajt som länkar till dig. Jag vill gärna kombinera de båda positiva effekterna av länkbyten, men jag måste erkänna att de jag gör nu för tiden oftast görs för att gynna sökmotorpositionen.

Hur kan man få ut det bästa av sitt länkbygge?

Mitt tips skulle gå ut på att man även fokuserar på trafiklänkar, men också gör dessa så sökmotoroptimerade som möjligt. I de fall man byter länkar vars syfte är att förmedla trafik måste man ställa andra krav på den sajt som länkar. Då är det faktorer som besökarantal och synlig placering som är i fokus. Besökarantalet är såklart en viktig faktor eftersom det gör att du kan beräkna hur många besökare du kan få genom en länk eller banner.

Beroende på hur synlig placering du lyckas byta till dig varierar den procentuella andelen av den andra sajtens besökare som kommer klicka sig vidare till din. Utan att ha några exakta siffror så skulle jag uppskatta att 15% är så högt du kommer. Det kommer alltså som mest vara 15% av den andra sajtens bersökare som klickar sig vidare till din. Har den sajten 1000 besökare per dag kan du i bästa fall räkna med att får 150 besök/dag därifrån. En rimligare siffra hade väl varit 5% eller 50 st.

En banner har fördelen att den är mer synlig än en textlänk. Nackdelen är att den ses som reklam vilket kan göra att besökare undviker den. Jag tycker ändå att man ska välja en banner om man gör ett länkbyte (bannerbyte) för trafikens skull. För att sedan optimera bannern för sökmotorer så utrustar man den med en title-tagg där relevanta sökord förekommer.

Även trafiklänkar kan kan vara riskabla om man gör sig beroende av trafik från en eller ett fåtal sajter. Även här bör man ha en bra spridning så att man inte förlorar för stor andel av trafiken om någon vill avsluta ett samarbete.

Varför trafiklänkbyten?

Ja… Varför ska man försöka få trafik från sina länkbyten när man lika gärna kan få all trafik man behöver från Google? Personligen gillar jag inte att lägga alla ägg i samma korg. Jaja, jag säger emot mig själv lite eftersom jag sagt att jag får en klar majoritet av besöken från sökmotorer på många sajter. Jag har slarvat.

Att vara helt beroende av trafik från Google (organsika sökresultatet) är att ha alla ägg i samma korg. Tappar man korgen så går alla (eller många)  ägg sönder. Man kan använda flera metoder för att minska beroendet av Googles organiska sökresultat. Ett sätt är att köpa annonsplatser genom Google Adwords eller något affiliatenätverk. På så sätt får du en ny korg som inte alls är knuten till det organiska sökresultatet.

Andra områden att rikta sin kraft mot är hänvisningstrafik (d.v.s. länkbyten som ger trafik) och direkt trafik (användare skriver in din URL). Länkbyten har jag redan gått igenom så jag går vidare till direkt trafik. Denna andel kan du jobba upp genom att bygga upp varumärket kring din sajt. Det handlar om att göra din sajt så känd och uppskattad att folk gör medvetna återbesök. Ta exempelvis Aftonbladet vars procent för sökmotortrafik antagligen ligger runt 15-20%. Det beror på att Aftonbladet är en så välkänd nyhetssajt att deras besökare bara skriver ”aft” + ENTER i adressfältet så har webbläsaren automatiskt hittat den fullständiga URL:en i historiken.

Svaret på frågan i ovanstående rubrik är enkel. Har du 90% från sökmotorer så förlorar du 90% av besökarna om Google bannar eller kraftigt nervärderar din sajt. Har du 33% sökmotortrafik så har du fortfarande 66% av besökarna kvar vilket är betydligt bättre.

Det perfekta förhållandet, enligt mig, mellan trafikformerna hänvisningstrafik, sökmotortrafik och direkt trafik är:

40% – Hänvisningstrafik / Länktrafik
40% – Sökmotortrafik / Google
20% – Direkt trafik

6 kommentarer

  1. Jag håller med dig om att man inte ska lägga alla ägg i samma korg, men jag vill också hävda att flera sajter är bra.
    Det är bättre att ha 20 sajter som drar in 10kr om dagen, än att ha en sajt som drar in 200kr om dagen. Om du plötsligt tappar 50% av trafiken (=intäkterna) på en sajt så har du 195kr om dagen i ena fallet, och 100kr om dagen i andra fallet.

  2. Stefan B: Mitt inlägg var mer inriktat på en enda sajt, men jag håller med dig helt och hållet när det handlar om flera sajter. Då gör det inte lika mycket om man har en hög andel sökmotortrafik så länge man jobbar mot att sajterna ska dra in ungefär lika mycket vardera.

  3. Min hemsida om converse skor har 90% trafik från Google. Tänk om jag någonsin hamnar i deras filter…

    För övrigt skönt att du skrev ett inlägg efter ditt svar i tråden! :D

  4. Synd att ingen köper länkar för trafikens skull längre. Alla vill påverka sökresultatet så mycket som möjligt.

    Och du, Wasabi! Jag lämnade en kommentar på ditt inlägg om reklam på YouTube. Den hamnade högst sannolikt i ditt spam-filter. Ta en titt på den vettja ;)

  5. Nabil: Ja den WN-tråden gav idén till detta inlägg. För många kan det vara en katastrof att vara helt beroende av Google. Med inlägget vill jag inte fördöma SEO och sökmotortrafik, men att man bör tänka över riskerna med få trafikkällor. Trafik från sökmotorer är viktigt för att växa och skaffa sig fler återkommande besökare som annars kanske inte skullee hittat sajten. Har man så hög andel som 90% sökmotortrafik så är det kanske ett rimligare mål är att sänka den till 70% genom att man försöker öka länktrafiken. Det är en riskbedömning var och en får göra utifrån sin egen situation.

    Vag gäller kommentaren till Youtube-inlägget så hade du rätt. Av någon konstig anledning hamnade det i akkismet-filtret. Kan det ha berott på att du länkade till en .info-domän som innehöll ordet ”money” samt två bindestreck :) anklagar inte din sajt för att vara spammig, men jag förstår om Akismets varningsklockor började ringa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *